Το σχεδιάγραμμα

Το σχεδιάγραμμα
Τελευταία επεξεργασία: 18 Φεβ 2019

Δεν υπάρχει ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στην αγορά του βιβλίου από αυτόν της Ψηφιακής Αυτοέκδοσης. Καμία άλλα κατηγορία βιβλίων ή τύπου έκδοσης δεν έχει αναπτυχθεί τόσο εκτεταμένα και τόσο γρήγορα όσο αυτή, στην ιστορία των εκδόσεων, παγκοσμίως.

Η Αυτοέκδοση προσφέρει πράγματι σε κάθε συγγραφέα τη δυνατότητα να δει το βιβλίο του έτοιμο και όπως το οραματίστηκε, με ένα πολύ μικρό κόστος, όπως βλέπετε και όσοι περιηγείστε στο Bookoo. Όμως, φτάνει μόνο αυτό; Αρκεί σε κάποιον να εκδώσει το μυθιστόρημά του, ακόμη και αν βοήθησε στην όλη διαδικασία μία ομάδα από ειδικούς πρώτης γραμμής; Ή θέλει να το δει να «κατεβαίνει» σε όσο το δυνατόν περισσότερες μηχανές ανάγνωσης γίνεται;

Προφανώς το δεύτερο. Η έκδοση δεν είναι αυτοσκοπός, και ποτέ δεν μας φτάνει. Μπορεί να γράφουμε για εμάς, αλλά εκδίδουμε για τους άλλους. Εξ ου και εκείνο που πρωτίστως έχει στο μυαλό του κανείς είναι να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα κείμενο που να θελήσει κάποιος να αγοράσει. Ένα κείμενο (μυθιστόρημα, συλλογή διηγημάτων, δοκίμιο — οτιδήποτε) που να είναι, με μια λέξη, καλό. Εμείς οι άνθρωποι του Bookoo θα σε βοηθήσουμε, με την πείρα μας και το αποκτημένο σε βάθος χρόνου know how που έχουμε, σε όλα τα στάδια της έκδοσης του δικού σου βιβλίου, αλλά εσύ πρέπει να έχεις εξασφαλίσει από πριν για τους αναγνώστες σου μία καλή αναγνωστική εμπειρία. Και αυτή συνίσταται σε πολλά και διάφορα. Τα ποστ μας εδώ, στο παρόν section του Bookoo, αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό. Δεν υπακούν σε κάποια σειρά, και ανανεώνονται δυο-τρεις φορές τον μήνα όλο κι όλο, μα σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν, εάν συμφωνείς και εσύ, να εγγραφείς στο Newsletter μας για να έρχονται απευθείας στο μέιλ σου αμέσως μόλις ανεβαίνουν.

Όμως, επειδή πολλά εισαγωγικά είπαμε —και, εδώ που τα λέμε, λίγοι αγαπούν τις εισαγωγές—, ας δούμε το σημερινό «μάθημα». Που δεν είναι άλλο από το αρχικό σχεδίασμα της ιστορίας σου — το σχεδιάγραμμα του μυθιστορήματός σου, ή οποιουδήποτε άλλου κειμένου γράφεις, ή καλύτερα προτίθεσαι να γράψεις. Και γιατί αυτό;

Γιατί το σχεδιάγραμμα του μυθιστορήματός σου είναι το άλφα και το ωμέγα του βιβλίου σου.

Θα μπορούσαμε να μείνουμε εδώ, καθώς για κάθε σχολή δημιουργικής γραφής είναι προφανές, και άλλωστε αποτελεί τον #1 Χρυσό Κανόνα της συγγραφής από καταβολής κόσμου, αλλά ας πούμε μερικά πράγματα παραπάνω.

Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει πόσο ωραίο είναι να σε παρασέρνει η γραφή, να ανακαλύπτεις τι θα γίνει στην επόμενη σκηνή, ή στην επόμενη σελίδα, μαζί με τον αναγνώστη, την ώρα που το γράφεις, αλλά… αλλά υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν έχει γραφτεί ένα τέτοιο βιβλίο! Ή μάλλον, γράφτηκε — αλλά δεν βρήκε εκδότη. Ή, εάν τυχόν βρήκε, δεν κατέστη δυνατόν να διαβάστηκε, να αγαπήθηκε ή απλώς να αγοράστηκε. Τα βιβλία που γράφτηκαν χωρίς προσχεδιασμό είναι άγνωστα — και δικαίως.

Το γεγονός είναι ότι συμβαίνει το άκρως αντίθετο: όλα τα βιβλία που αγαπάς, και που αγαπάμε, γράφτηκαν μετά από σχολαστική, εξαντλητική προεργασία. Χτίστηκαν πάνω σε ένα καλά θεμελιωμένο προσχέδιο. Τίποτε (και ποτέ!) στα βιβλία της βιβλιοθήκης σου δεν γράφτηκε στην τύχη ή από μια έμπνευση της στιγμής. Ακόμη και αυτά που «μοιάζουν» φτιαγμένα έτσι…

Προσοχή: δεν μιλάμε για την επιλογή των λέξεων, για τις μεταφορές και τις παρομοιώσεις, για τα ποικίλματα των προτάσεων ή για τη διάθεση του ενός ή του άλλου ήρωα να μιλήσει λιγότερο ή περισσότερο. Μιλάμε για όλα τα άλλα. Φανταστείτε, ας πούμε, το βιβλίο σας σαν ένα σπίτι. Και φανταστείτε εσάς σαν έναν αρχιτέκτονα/μηχανικό/εργολάβο/χτίστη. Δεν θα βάζατε κανένα τούβλο στην τύχη, σωστά; Θα είχατε προνοήσει από πριν να περάσουν από εδώ τα καλώδια για το ρεύμα και οι σωλήνες της ύδρευσης. Θα ακολουθούσατε, σε κάθε φάση του χτισίματος, της δόμησης, της «συγγραφής» του οικοδομήματος, το καλά φτιαγμένο εκ των προτέρων σχέδιό σας. Εκείνο που αρχικά φτιάξατε με το χέρι σας σε μία κόλλα Α3, με μικρά γράμματα, με πολλά χρώματα, με βελάκια και πλαίσια και… μουτζούρες. Εκείνο που στη συνέχεια αποτυπώσατε με καλύτερα γράμματα και με χάρακα, και που το κολλήσατε με σελοτέιπ πάνω από το γραφείο σας, για να το βλέπετε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Εκείνο που έγινε το storyboard του βιβλίου σας. Storyboard, ναι: όπως ακριβώς και στον κινηματογράφο, έτσι και ο συγγραφέας αγαπά πολύ το μυθιστόρημά του για να το αφήνει να εκτυλίσσεται ερήμην του· αντιθέτως, κατασκευάζει ένα σχολαστικό σχεδιάγραμμα, καταλήγει σε οριστικές αποφάσεις για (σχεδόν) καθετί, και μόνο τότε ξεκινά να γράφει… και να προσθέτει διακοσμητικά και «κάδρα» στους τοίχους. Ή καθρέφτες. Ή ρούχα στις ντουλάπες.

Όμως όλο αυτό —όπως πάντα λέμε εδώ στο Bookoo— θέλει δουλειά. Θέλει καθαρό μυαλό, βεβαιότητα για τις προθέσεις του δημιουργού και σιγουριά στα πατήματά του. Η συγγραφή είναι μία δουλειά όπως όλες οι άλλες, και μάλιστα απαιτητική και, καμιά φορά, τυραννική: το ξέρετε ήδη, καλύτερα από τον καθένα.

Αλλά είναι η πιο ωραία δουλειά του κόσμου. Με διαφορά από τη δεύτερη. Κι αυτό το ξέρετε πολύ καλά.

Το Bookoo σού προτείνει: Φτιάξε καλά το σχεδιάγραμμα του βιβλίου σου!

Δες την ενότητα του Bookoo σχετικά με την επιμέλεια κειμένων

αυτοέκδοση βιβλίου
αυτοέκδοση bookoo
ΘΕ αυτοέκδοση βιβλίου

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθε περισσότερα